Borneo

Den truede orangutang lever kun på Borneo
 

Rejser til Borneo - Fortryllende og fantastisk

Den malaysiske del af verdens tredjestørste ø, Borneo, er et sted alle mennesker bør opleve mindst én gang i livet. Her findes uforstyrrede, eventyrlige regnskove, naturoplevelser og lokal mad i verdensklasse. Book din rejse til Borneo hos KILROY!

Det er kun en relativt lille del af Borneo, der tilhører Malaysia, men hvilken del! Som rejsende kan man passende lægge ud med at udforske den charmerende by Kota Kinabalu, der er porten til Borneo og ligger smukt mellem Det Sydkinesiske Hav og den frodige jungle.

Oplevelser i Kota Kinabalu

Fra Kota Kinabalu kan man tage ned til havnen og hoppe på en af de daglige både der fragter turister til de små øer udenfor Kota Kinabalu (der i folkemunde hedder KK). Det er billigt at besøge øerne hvor du kan snorkle, slappe af på stranden og lave forskellige aktiviteter. Kota Kinabalu har også et hav af shopping malls som kan udforskes hvis der er for varmt udenfor eller det regner. Normalt regner det ikke så længe af gangen i Kota Kinabalu, men når der kommer en ordentlig skylle, er det rart at have nogle indendørs aktiviteter. Fra Waterfront går der gratis busser til 1Borneo. Derudover kan du shoppe stort ind i elektronik, tøj og Asian gadgets i Wisma Merdeka, Wisma Sabah, Centre Point og Suria Sabah. Der er både internationale og lokale brands at vælge i mellem. Centrene har også gode lokale restauranter med al slags mad. Ved eftermiddags- og aftentid kan man besøge Filippino market ved havnen hvor der kan købes diverse souvenirs og spises lækker friskfanget fisk.

Borneo, byen og bjerget - og vilde orkideer

Hele det omkringliggende område er unikt hvad flora og fauna angår. Men inden du udforsker det, bør du opleve Kota Kinabalus Sabah Museum og State Mosque, der giver et godt indblik i det lokale Sabah-folks kultur og den imponerende muslimske arkitektur. Besøg også byens fremragende fiskemarked og prøv egnens specialitet, "fish head curry"! Er man lidt tilbageholdende med denne ret skal man ikke fortvivle, for her findes masser af andre lækre specialiteter.

I nærheden finder man Tunku Abdul Rahman National Park, der er så smuk og indbydende som noget: vidunderlige, hvide sandstrande, uberørt jungle og masser af eksotisk liv under havoverfladen.

Vil du bestige Mount Kota Kinabalu?

bestig mount kinabalu - bestig bjerg på borneo

Den smukke solopgang møder dig på toppen af Mount Kinabalu.

Når man er i Kota Kinabalu, skal man selvfølgelig prøve at bestige det berømte bjerg, Mount Kinabalu der ligger i nationalparken af samme navn. Bjerget er lidt over 4000 meter højt og gemmer på en fantastisk flora med massevis af vilde orkideer og andre eksotiske blomster. Faktisk er området et af verdens vigtigste biologiske "hot spots". Udsigten fra bjergets top er spektakulær, og når du tager afsked igen bør du ikke glemme at besøge landsbyen Dusun, hvor du kan opleve lidt af de traditionelle livsmønstre, som denne del af Malaysia er karakteriseret ved. Bjerget er det højeste i Sydøstasien og det er da ret sejt at have været på toppen.

Hvordan er det at bestige Mount Kinabalu?

De fleste ture mod toppen af bjerget starter ved frokosttid for foden af bjerget. Du gør holdt ved 17 tiden cirka halvvejs op af bjerget. Her spiser du aftensmad med de andre i en lille camp (gør dig klar på kolde bade). Det er vigtigt at have varmt tøj til at sove i. Ved 1-2 tiden om natten bliver I vækket og bevæger jer mod toppen af bjerget. Ved 5 tiden om morgenen når I toppen og foran jer venter den smukkeste solopgang over Borneo, hvor I er på toppen af det hele.

bestig bjerg i asien - tur til mount kinabalu

Det er muligt at bestige Mount Kinabalu for de fleste der er i god fysisk form. Hvis du kan løbe en tur på cirka 5 km, så kan du godt bestige bjerget. Hvis du er i tvivl om dit helbred tillader højderne og turen derop, anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Orangutanger og skildpadder på Borneo

Gaya Island ligger en kort færgetur fra Kota Kinabalu og lokker med hvide bountystrande, utrolige koralrev med masser af fisk og dyreliv samt den dampende, magiske regnskov lige i baghaven. Hvad mere kan du ønske dig?

se orangutanger på borneo

Borneos mest berømte dyr er orangutangen, som opleves bedst på Sepilok Orangutang Rehabilitation Centre, hvor syge og skadede eksemplarer samt forældreløse orangutangunger plejes. Et fantastisk sted at lære disse Borneos "vilde mænd" at kende - ja, mind dig selv om at du genetisk er meget tæt på disse skabninger, når du står her og forundres over dem.

En anden ø, Turtle Island, er berømt for især én ting - skildpadder! Grønne skildpadder og de såkaldte hawksbill-skildpadder kommer her og lægger sine æg på strandene hvert år, og kommer man på det rigtige tidspunkt, er det en helt enestående oplevelse at se de små skildpaddeunger komme ud af æggene og tage sine første skridt mod havet, der fungerer som en magnet på dem.

Det vilde Sarawak

Sarawak er den mindst besøgte af Malaysias stater og derfor indlysende nok også den vildeste. Dens hovedby Kuching er overraskende rar og hyggelig med en dejlig og indbydende havnefront. Byen er på samme tid gammeldags og moderne, og rummer både dejlige parker, frodige haver og farverige markeder. Tæt på ligger Gunung Mulu National Park, som et stykke inde i sit vildnis gemmer på den mystiske Garden of Eden, der består af en række imponerende huler, nogle af dem af en enorm størrelse. Udforsk dem på en heftig trekkingtur over det meste af en dag og gør de mange lokale flagermus selskab. Hvem sagde Indiana Jones?

Rejser man længere op ad floden, kommer man til områder med lokale stammer og uberørt jungle. Klimakset er den dampende regnskov ved Kinabatangan, Borneos vilde hjerte. Her kan man komme tæt på livet hos de lokale i de traditionelle Malay-landsbyer og med lidt held opleve det vilde dyreliv i form af elefanter og krokodiller. For eksempel på et vildt natte-træk gennem den tætte jungles mudder!! Tør du? Skal der slappes af, kan det passende gøres i de varme kilder i Poring - her får man koblet 100 procent af.

Dykning på Borneo

dykning i malaysia

Har man ikke nok i eventyret på land, er der heldigvis også rigeligt at komme efter under havoverfladen ud for Borneo. Prøv at dykke ved Sipadan, cirka 36 kilometer fra selve Borneo. Det er et legendarisk dykkersted, der blev opdaget af den berømte franske forsker og dykker Jacques Cousteau og siden blev ekstremt populært blandt dykkere. Stedet har mere end 3000 forskellige former for liv, her i blandt hammerhajer, havskildpadder og talløse arter af de mest fantastiske og farverige fisk, du nogensinde har set! Dykker du ved Sipadan, bliver det et dyk for livet - så enestående smukt er det.

Skal vi designe din rejse til Borneo sammen?
Kontakt KILROY

Book din rejse til Borneo

Find det perfekte hostel, den helt rigtige flyafgang og de mest spændende oplevelser her på siden.

Kontakt