Kathmandu

Nyd den lokale kultur på egen hånd
 

Rejser til Kathmandu - Himalaya

Nepals hovedstad, Kathmandu, er det perfekte sted at starte sit eventyr i Himalayas høje bjerge, men samtidig er byen i sig selv et spændende sted at gå på opdagelse. Her er masser af templer og interessante indtryk fra den tibetanske, buddhistiske og hinduistiske kultur, der præger byen. Book din rejse til Kathmandu hos KILROY!

Kathmandu er der hvor trekkingfans mødes

Kathmandu er først og fremmest byen, hvor trekkere og bjergbestigere fra hele verden flokkes og mødes for at planlægge eventyret og ekspeditionen til de storslåede Himalaya-bjerge, der ligger lige omme i byens 'baggård'. Derfor er her også ofte en meget speciel stemning, en stemning af eventyr og spænding. Samtidig byder byen på en interessant kultur og en række flotte monumenter og bygningsværker - såvel historiske templer som moderne tårne. Byen er desuden hjemsted for såvel aber (!) som tiggere, så der er altid masser af indtryk i gadebilledet.

Old Durbar Square i Kathmandu

Denne centrale og betydningsfulde plads mit i Kathmandu er et af byens mest interessante steder. Her er mange fascinerende templer og paladser, og steder er på UNESCO's World Heritage List. Det er også her, mange af byens festivaler har sit centrum. Hvad bygningsværker angår, kan vi især anbefale det arkitektoniske vidunder Taleju Temple samt områdets bedste museum, Kathmandu Durbar Square Museum.

Thamel i Kathmandu

Det er i denne bydel, man finder langt de fleste hostels, hoteller, barer, internetcaféer og restauranter. Kathmandus svar på Bangkoks Khao San Road, med andre ord. Man finder et rigt udvalg af spisesteder og køkkener, faktisk er så godt som hele verden repræsenteret, så man skal ikke være bange for ikke at kunne finde noget man kan lide.

Selv om størstedelen af lokalbefolkningen er te-drikkere, får man også god kaffe i Kathmandu. Kaffen dyrkes nemlig på markerne ikke så langt væk fra byen. Er man mere til øl, bør man prøve den lokale Chang, og hvorfor ikke kaste sig ud i en smagsprøve på den lokale vin, Raksi?

Det er også her i Thamel, man finder en masse gode shoppingmuligheder. Kig efter silke, cashmere-tørklæder, tøj af hamp som de lokale går i, diverse hippie-tingeling og udstyr til trekking og bjergbestigning. Der er selvfølgelig også tæpper, måtter og lignende, og så fås det meste elektronik også til en fornuftig pris her. For lidt afveksling kan man prøve Freak Street, der er et populært 'levn' fra hippietiden - her finder man også billige hostels, restauranter og butikker i den lidt mere alternative afdeling.

King's Palace og Garden of Dreams

Tæt på Thamel ligger det smukke King's Palace og den fredelige og velholdte Garden of Dreams, som indbyder til en afslappet stund. For at få den perfekte udsigt over byen skal man tage lidt længere væk, til Swayambunath, der ligger cirka 20 minutters gang fra Thamel. Og for formidable udsigter over den nærliggende Kathmandu Valley kan man tage til landsbyen Chobhar, der ligger otte kilometer fra Thamel i 1420 meters højde.

Den store Buddha Stupa

Den store Buddha Stupa i en af Kathmandus sande perler. Det er et af de mest hellige steder for den tibetanske buddhisme og et absolut must når man er i Kathmandu. Hele området består af mange mindre buddhistiske templer med traditionelt klædte munke og nonner der 'chanter' sine mantraer. Og så er luften fyldt med røgelse, hvilket gør stedet og oplevelsen endnu mere speciel. Det er kutyme, at man går rundt om stupaen i urets retning, og for at fuldende den tibetanske og buddhistiske stemning her bør man prøve at smage specialiteterne momos og thukpa i restauranter i området.

Det kan også godt svare sig at søge lidt væk fra Kathmandu, fx til Royal Chitwan National Park i lavlandet lidt uden for byen, hvor man kan opleve frodig jungle og spotter områdets vilde dyr. Også Nagarkot er et oplagt udflugtsmål fra Kathmandu - en lille landsby i 2000 meters højde i stille omgivelser med fantastiske udsigter og solopgange.

Katmandu er festivalernes by

Kathmandu har masser af festivaler, og de fleste afholdes på Old Durbar Square. I marts kan man opleve Festival of Holi, der er en farverig og beskidt affære med farvepulver og vand over alt, mens den storslåede hindu-festival The Festival of Lights kan opleves i slutningen af oktober og begyndelsen af november. Her oplyses byen af lanterner, lys og fyrværkeri. I april fejrer man Bikram New Year, der fejres af pilgrimme i stor stil. Eller hvad med høstfestivalen Indra Jata hvert år i september, eller kvindernes festival Teej, der også fejres i september? Ja, der er nok at tage af på festivalfronten i Kathmandu.

Aktiviteter i Katmandu

Hvis Kathmandu er festivalernes by, er dens omgivelser i mindst lige så høj grad aktiviteternes og adrenalin kick'enes! Det er ikke bare trekking og bjergbestigning i Himalaya, der byder sig til som muligheder, men også kano-sejlads, rafting, rapelling, eventyr i junglen og meget mere. Er man mere til det åndelige, er der også en række muligheder hvad dette angår i form af de mange yoga- og meditations-skoler. Der er også muligheder for at lære om buddhismen eller blot få en gang massage.

Sikkerhed i Kathmandu

Kathmandu er generelt en forholdsvis sikker by, men det er altid en god idé at tage sine forholdsregler. Fra tid til anden oplever byen uroligheder og konfilkter, senest i 2006 i konflikten mellem regeringen og maoisterne. Derfor er det altid en god idé at holde sig opdateret, det samme gælder hvad vejforhold angår, da vejene i bjergene og dalene omkring Kathmandu med jævne mellemrum står under vand eller oplever jordskred.

Book din rejse til Kathmandu

Find det perfekte hostel, den helt rigtige flyafgang og de mest spændende oplevelser her på siden.

Kontakt