Budapest

Nyd den smukke udsigt over Budapest
 

Rejser til Budapest - Spabade, slotte og sporvogne

Den ungarske hovedstad, Budapest, er det perfekte sted for en forlænget weekend i hyggelige og smukke omgivelser: Historiske bygninger og slotte, romantiske broer, grønne parker, spabade, god mad og vin og en venlig befolkning.

Buda og Pest

Floden Donau løber gennem Budapest og deler den naturligt op i de to bydele Buda og Pest. Buda er den historiske, Pest den trendy. Samlet set er Budapest et interessant mix af nyt og gammelt, moderne og traditionelt, vestligt og østligt. Ikke mindst i byens smukke arkitektur ses dette - det moderne og skinnende skaber slående kontraster til de storslåede, historiske bygninger. Budapest byder desuden på en række øer og hele ni broer, der krydser floden Donau. Alt dette er med til at give byen endnu mere charme og skønhed, og især hængebroen Elisabeth er et smukt syn.

Det velbevarede Budapest

Nogle af de største attraktioner i Budapest er Castle Hill og Andrássy út, der begge med god grund er på UNESCO's World Heritage liste. Castle Hill i bydelen Buda er en af de største seværdigheder i Budapest, ikke kun takket være de smukke udsigter, men i lige så høj grad på grund af en række kulturelle perler fra Middelalderen, først og fremmest The Royal Palace og nogle fremragende museer. Også Buda Castle er interessant og smukt, og så skal man bemærke det imponerende Hungarian State Opera House i Andrássy út-området - tjek også koncertsalen Vigadó ud. Et andet højdepunkt i Budapest er Gellért Hill, der ligger ved siden af floden Donau. Her på toppen er man på byens højeste punkt og bliver belønnet med en formidabel udsigt over byen. Her finder man også Citadel fortet og The Liberation Monument fra slutningen af Anden Verdenskrig. Et godt tip til et sted at nyde den gode udsigt i fred og ro, er Hármashatár-hegy, hvor man samtidig kan nyde et godt måltid mad i den lokale restaurant.

Er du til museer?

Prøv det fremragende Museum of Fine Arts og The City Museum of Applied Arts. Også The House of Terror er en anbefaling værd - dette specielle og lidt uhyggelige museum viser torturkamre og lignende fra nazisternes indflydelse i første halvdel af 1900-tallet. Også den historisk interessante Memento Park er værd at besøge - her finder man en lang række statuer fra kommunisttiden. Heldigvis har man også bevaret sporvognene her i byen, og over alt sætter denne gamle og traditionelle transportform sit præg på byen.

Spabade

Ungarn og Budapest er fyldt med lækre spabade. Her kan man for en ret billig penge hygge sig i det dejlige, varme vand i smukke udendørs omgivelser, mange steder omgivet af gamle paladser og historiske bygningsværker. Prøv Széchenyi, der kan prale af at være Europas største medicinske bad. Også badene i Gellért og Rudas kan stærkt anbefales, ved sidstnævnte kan man være heldig at finde en god fest i sommermånederne. Ellers står den selvfølgelig primært på afslapning og opblødning af krop og sjæl her - så hop i og bliv et nyt og bedre menneske!

Øer med adspredelse og underholdning

Blandt Budapests syv øer i floden Danube skal to fremhæves: Margit-sziget og Hajógyári-sziget (sziget betyder ø på ungarsk). På Margit finder man swimmingpools, et vandland, løbebaner, gode cykelstier og ikke mindst gode fester på de natklubber med terrasser under åben himmel, øen byder på. Øen Hajógyári tilbyder masser af aktiviteter, fx jet-skiing og wake boarding i vandet om dagen og drinks og fester om aftenen på en af de populære natklubber. Den berømte Sziget Music Festival afholdes hvert år med musikkunstnere fra hele verden. Også resten af året er der forskellige former for underholdning og liveoptrædener af forskellig slags, så denne livlige ø er altid et besøg værd.

Mad og drikke

I Budapest skal man først og fremmest prøve at smage den lokale og krydrede gullasch, de gode fiskesupper og den populære søde vin Tokaji Aszú, der bliver produceret lokalt. Prøv restauranterne Sir Lancelot, der excellerer i Middelhavs-temaer og livlige fester, og Kaltenberg, der serverer sine hjemmebryggede øl og lækre, traditionelle ungarske måltider. Generelt er ungarerne glade for øl, så det er ikke svært at finde en fest. Floden Danube løber gennem Budapest og deler den i bydelene Buda og Pest.

Natteliv og livemusik

At ungarerne er glade for øl og fester, mærkes tydeligt i Budapests gode og underholdende natteliv. Især om sommeren er der gang i byens populære udendørs klubber langs Pest-siden af Danube floden. Man kan med fordel tage sig en gang bar-hop mellem de gode steder, fx Buddha Beach og Retro Beach, og på den anden side af floden (på Buda-siden) skal man prøve Zöld Pardon, Café del Rio og ikke mindst A38. Generelt finder man flest barer i Pest, især gaden Váci Utca er fyldt med barer - og turister. Ráday Utca er gaden med de fleste restauranter. Hvad livemusik angår er det bl.a. Fono, der er værd at lægge vejen forbi. Her  spiller lokale kunstnere og stedet fungerer desuden som pladebutik, hvor man også kan købe alle de lokale udgivelser. Vi kan også godt lide spillestedet Take Five og jazzklubben Budapest Jazz Club.

KILROY anbefaler

Budapest er en fantastisk kulturby. Prøv nogle af dens gode festivaler: Budapest Spring Festival hvert år i marts og byens filmfestival i februar. Om sommeren er her masser af musikfestivaler, mens september byder på den fremragende International Wine and Champagne Festival. Også et besøg på en af de nærliggende vingårde hører til vores varmeste anbefalinger. 

Book din rejse til Budapest

Find det perfekte hostel, den helt rigtige flyafgang og de mest spændende oplevelser her på siden.

Kontakt