Cuzco & Machu Picchu

Machu Picchu. Man kan nemt få en hel dag til at gå med at opleve de gamle Inkaruiner
 

Rejser til Cuzco og Machu Picchu - Inkaernes storslåede centrum

Et besøg i Peru er ikke komplet før man har besøgt den gamle inkahovedstad Cuzco og trekket op til de nærliggende, fantastiske inkaruiner Machu Picchu. Denne gamle inkaby er et af verdens største menneskeskabte vidundere, der er velsignet af en helt enestående beliggenhed. I sandhed et syn for guder!

Hvis man ankommer til Cuzco, den gamle inkahovedstad højt i Perus Andesbjerge, med fly, skal man sørge for at få en vinduesplads. Udsigten oppefra til denne smukt beliggende røde by (mange af byens tage er af røde teglsten) er nemlig helt fantastisk. Dér ligger den, i 3.300 meters højde, midt i de voldsomme og fantastiske Andesbjerge. Og selv om byen er mest berømt for sin beliggenhed tæt ved de famøse Machu Picchu-inkaruiner, er Cuzco i sig selv en seværdighed og flere dages udforskning værd.

Cuzco - Berigende og bjergtagende

Her finder man et charmerende mix af det moderne Peru, den spansk-katolske kolonitids-indflydelse og ikke mindst en særlig stemning af verden af i går, af dengang inkastyret var på sit højeste og havde hovedsæde her i Cuzco. Hvad sidstnævnte angår rummer byen en række spændende levn fra inkatiden, og det er en rigtig god idé at se lidt nærmere på dem, inden turen går til områdets top-seværdighed, Machu Picchu. Bruger du et par dage her, får du samtidig mulighed for at vænne dig til den tynde luft her oppe i højderne (hvis du ikke allerede har gjort det), inden du skal trekke på inkastien hele vejen til Machu Picchu. Til at starte med bliver man nemlig forpustet af det rene ingenting, men kroppen vænner sig langsomt til det.

Cuzco - Backpackere og gammel inkakultur

Cuzco er en magnet på backpackere og turister fra hele verden, så vær beredt på ikke at have dette sted for dig selv! Til gengæld er det så ikke svært at møde nye venner, som man kan drikke en af de gode, lokale øl med på en af byens hyggelige caféer eller barer, mens man indhenter gode råd om oplevelserne på inkastien eller måske ligefrem planlægger at vandre på den berømte sti i fællesskab. Ja, Cuzco er livlig og vibrerende og et mødested for rejsende.

Heldigvis er byen mere eller mindre intakt. Ingen luksushoteller eller lignende her, men huse og bygninger som de så ud også for mange år siden. Hoteller, restauranter og barer har med andre ord til huse i charmerende gamle huse, der bærer præg af inkatiden. Husk at tjekke den imponerende gade ud med den berømte tolvkantede sten - skåret perfekt ind mellem de andre sten. Med tanke på, at denne mur og de mange andre imponerende bygningsværker i området blev skabt uden alle vor tids hjælpemidler, er det lidt af en gåde - og dybt fascinerende - at se, hvor perfekt det hele er bygget. Som du kan forstå, er der massevis af andre øjenåbnere i samme kategori her i Cuzco. Også lige uden for byen finder man spændende levn fra inkakulturen, i form af ruinerne ved Sacsayhuaman, Tambo Machay og Qenko. Besøg også de overdådige ruiner i Ollantaytambo, 60 km fra Cuzco.

Lamaer, shopping og markeder i Cuzco

Ud over de uundgåelige lamaer der fylder byens gader, er Cuzco rig på både gode og mindre gode butikker med store udvalg af souvenirs og lokalt håndværk. Allerbedst er det at prøve de lokale markeder, hvor man møder masser af lokale, farverigt klædte indianere og hvor man kan gøre mange gode handler. Her finder man massevis af håndlavede produkter ikke mindst i den alpaca-uld (alpacaen er en lama-art), området er så rigt på. Også keramik, malerier og alskens tæpper og sjaler kan, blandt meget andet, købes til billige penge på Cuzcos markeder.

Inkastien og rejsen til Machu Picchu

ALLE der besøger Cuzco tager ud for at trekke op til de verdensberømte inkaruiner Machu Picchu. Der er to måder at gøre det på (med mindre man har egen transport): enten tager man toget hele vejen ud til ruinerne, eller også (og det er klart at foretrække) vandrer man 2-4 dage på den berømte inkasti, der slutter ved Machu Picchu. Man tager toget fra Cuzco i retning af Machu Picchu og står af ved kilometersten 104, hvor stien har sin begyndelse. Tager man turen alene (kan kun lade sig gøre af alternativ rute, ikke den originale inkasti), skal man sørge for at købe ind og pakke sin rygsæk til 3-4 dages forplejning, alternativt kan man gå i en gruppe med guide, hvor man som regel har lokale bærere til at bære al tung bagage og lave mad med mere. Under alle omstændigheder er denne vandretur både udfordrende og utroligt smuk, her er masser af fortryllende udsigter over Andesbjergene og de dybe, frodige dale, og samtidig kommer man forbi en række spændende inkaruiner.

Machu Picchu - miraklet i Andesbjergene

Dette er blot et lille udsnit af Machu Picchu. Det er en overvældende oplevelse. Ingen af dem er dog så spændende som dette områdes og hele Perus - ja, måske hele Sydamerikas - topattraktion: Machu Picchu. Et sted der med rette er verdensberømt for sine tidlige civilisatoriske fremskridt og arkitektoniske, ingeniørmæssige 'mirakler'. Denne store, velbevarede ruinby ligger gudesmukt i de betagende Andesbjerge, fra tid til anden flyver en condor forbi højt oppe omkring klippetoppene, og allersmukkest er stedet ved solopgang, når morgendisen så småt opløses af den brændende sol og lader ruinbyen træde frem på bjergskråningerne. Når man er færdig med at tage billeder her fra udsigtspunktet (det kan godt tage lidt tid!), bør man sætte resten af dagen af til at gå rundt nede mellem de enkelte ruiner (og hundredvis af andre turister!) for at udforske den ekstremt spændende inkakultur, der ingen andre steder har lige så velbevarede levn som her.

Har du spørgsmål?
Kontakt en rejsekonsulent

Kontakt