Det ægte Zanzibar

Det ægte Zanzibar

Zanzibar er for mange synonymt med strand, palmer og badeferie. Paradisøen byder bestemt også på disse muligheder, men den lille ø ud for Tanzanias kyst er så meget mere end det! Dette er en personlig beretning om min oplevelse af Zanzibar da jeg besøgte øen i jagten på en autentisk oplevelse.

Påklædning og kultur

Når man går rundt inde på selve øen er det meget vigtigt at have respektabelt tøj på. Hav altid tildækkede skuldre og ben. Shorts og bikinitop går altså ikke - medmindre du ønsker meget ubehagelige blikke! Manglende tildækning signalerer mangel på respekt, så husk lige en t-shirt og lange bukser/nederdel med i tasken hvis du vil direkte fra stranden og ind til øen.

Moské og kirke i fredelig sameksistens?

I hovedstaden Stone Town, med sine snævre, smalle gader, vil du blive mød af et sjældent syn: En moské og en kirke står i al sin pragt, side om side, i fredelig sameksistens. Her på øen kan muslimer og kristne altså leve sammen helt udramatisk, og religiøse konflikter er på ingen måde noget der præger gadebilledet. Dét var virkelig en inspiration!

Besøg på koranskole

På Zanzibar er 99% af befolkningen muslimer, dog praktiserer flertallet ikke deres religion dagligt, men har det som en fælles kulturnorm - som Danmark og kristendom. Det er almindeligt at sende børn i koranskole, og vi var heldige nok til at blive inviteret indenfor til at se hvordan det foregår. Det var noget af en oplevelse! Først skulle jeg klædes i jilbab, som er et stort stykke stof, der dækker mig fuldstændigt til. Jeg fik lov til at låne én af de flinke lokale damer, som hjalp mig med at få klædet på (det er ikke for nybegyndere)! Så kom vi indenfor. Det første jeg lagde mærke til var, at drenge og piger sad i hver deres side af lokalet. Jeg forstod intet af hvad der blev sagt, men både børn og lærer var søde og stillede også op til et fotografi. Normalt er de lokale ellers ikke så glade for at man tager billeder, så husk at spørge først!

Se - en Mzungo!

Mzungo er et kærligt udtryk for "hvid mand". Inde på øen er hvide mennesker ikke et dagligdags syn, så hvis lokale kigger efter dig og råber Mzungo, så tag dig ikke af det. De mener det venligt nok. Du kan også blive udsat for at børnene kommer op og vil røre ved din hud og dit hår, og hvis det ikke generer dig, så lad dem bare - det er en stor oplevelse for dem at se en rigtig Mzungo!

Fattigdom, venlighed og børn der passer børn

På Zanzibar lever omkring halvdelen af befolkningen under fattigdomsgrænsen - den gennemsnitlige årsindkomst er hvad der svarer til 1.500 DKK. Ikke desto mindre er lokalbefolkningen utroligt venlige og søde mod os vesterlændinge, og børnene er gladere og mere imødekommende end de fleste danske børn. De fleste lokale på Zanzibar har ikke råd til at sende deres børn i institution, så forældre eller bedsteforældre ser efter de små - og i nogle tilfælde ser man også de lidt ældre børn passe på de helt små. De ældre er også afhængige af deres voksne børn for forsørgelse, så hele familien virker mere sammentømret, men de virker også glade for hinanden. Det sætter virkelig perspektiv på tilværelsen hjeme i Danmark - det nyeste tøj er ikke den afgørende faktor for livskvalitet!

Vil du giftes? - Gadefrierier fra fremmede

Min rejsefælle fik adskillige tilbud om giftemål. Hun gjorde ikke andet end at gå rundt på gaden! Nu har hun et arabisk udseende (og hun er en flot pige), så det er åbenbart det de kan lide dér - med andre ord: Hvis du er arabisk af udseende og gerne vil fries til, så er det her det sker!

 ...lidt praktisk: Tag morgenbåden eller medbring søsyge piller!

Den nemmeste og mest almindelige måde at komme til Zanzibar er med båd fra fastlandet. Det er en hurtig tur på omkring 1,5-2 timer og der er mange lokale. Om morgenen ånder alt fred, men om eftermiddagen er der store bølger. Jeg bliver ellers aldrig hverken køre- eller søsyg men det gjorde jeg og alle andre (som ikke var lokale). Når du først er ombord er der ikke nogen vej tilbage - men en bådtur fyldt med folk der kaster op kan godt føles meeeeget lang. Så tag morgenbåden eller medbring søsygepiller!

Fakta:

  • Religion: 99% muslimer, 1% kristne
  • Klima: Varmt og solrigt året rundt
  • Sprog: Swahili (lokalt kaldet Kiswahili)
  • Transport til Zanzibar: Fly eller båd fra Dar es Salaam
  • Selvstyre: Ja
  • Hovedstad: Stone Town
  • Lokal transport: Taxa eller dala dala (private busser uden faste stoppesteder)
Vil du vide mere?
Kontakt en rejsekonsulent
Kontakt