Sabbatår i udlandet: Mathilde på backpacking i Australien, New Zealand og Thailand

Sabbatår i udlandet: Mathilde på backpacking i Australien, New Zealand og Thailand

Hvis du har valgt at tage et sabbatår inden det går løs på studiet, så har du mange muligheder. Det kan være svært at vælge! En af mulighederne er, at tage et sabbatår i udlandet – men hvad kan man egentlig få ud af at rejse rundt med en rygsæk, udover nogle fede rejseoplevelser? Kan et sabbatår i udlandet ligefrem ruste dig til en bedre studiestart? Vi spørger dem, der har prøvet det selv! 

Mathilde på 20 år tog efter sin studentereksamen rygsækken på ryggen, og tog på egen hånd til Australien, New Zealand og Thailand. Læs hendes historie her.

Ruten: Australien, New Zealand og Thailand

Mathilde rejste ud i slutningen af januar 2013 og kom hjem 4 måneder senere. Mathilde ville som udgangspunkt til Australien og eventuelt lave noget frivilligt arbejde undervejs. Hun endte med ikke kun at tage til Australien, men også 3 uger på New Zealand og en måned i Thailand.

Backpacking på egen hånd giver nye venskaber fra hele verden!

Mathilde backpackede og rejste alene i Australien og New Zealand. Hun rejste rundt på både gruppeture, busture og camps med andre unge. Mathilde var rigtig glad for at rejse selv. Få danske unge tør tage skridtet ud i verden på egen hånd, men de fleste andre backpackere rejser alene. Man bliver kastet ud på glatis, og udfordrer sig selv på en helt anden måde end hvis man rejser to sammen. Der er selvfølgelig op- og nedture undervejs, og man bliver derfor også stolt af sig selv når man har klaret nogle udfordringer helt selv, fortæller Mathilde, som anbefaler andre at rejse solo – du er alligevel aldrig alene, og du får rigtig mange internationale venner!     

Derfor ville Mathilde på sabbatår

Mathilde har altid taget som en selvfølge at hun ville på sabbatår efter gymnasiet. Efter 13 års skolegang med en verden centreret om skole, familie og venner, ville hun ud og opleve den rigtige verden og få noget luftforandring. Mathilde har de sidste par år været lidt skoletræt, og ville prøve helt anden hverdag og at stå på egne ben. Især med udsigten til 5 års videre studie virkede det meget naturligt at tage en pause. Mathilde tror på at det er sundt med et ”reality check” efter 13 års skolegang - at mærke hvordan den virkelige verden fungerer uden lærere, forældre og institutioner, der træder til så snart tingene bliver lidt for hårde, fortæller Mathilde. Hun mener især at hun har fået et nyt perspektiv på det trygge liv i Danmark ved at se hvordan andre mennesker lever, og hvordan andre kulturer fungerer. Det har fået Mathilde til at stille spørgsmålstegn til de måder vi gør ting på herhjemme, men også lært hende at sætte pris på selvfølgelighederne, som ikke er selvfølgeligheder andre steder i verden. Vores uddannelsessystem er noget Mathilde nu er meget taknemmelig for. Det er så unikt at have gratis og fri adgang til uddannelser, hvor man endda bliver betalt for at studere. Det virkede helt grotesk for mange af de andre unge Mathilde mødte. Man lærer virkelig at sætte pris på alle de privilegier vi danskere har, afslutter Mathilde.

Økonomien: Opsparing og arbejde på café

Mathilde havde selv sparet op i mange år inden sit sabbatår med en rejsekonto, som hun hver måned indsatte SU-penge på. Derudover arbejdede hun på en cafe i det halve år mellem hun blev student, til hun rejste i januar. Rigtig mange backpackere i Australien og New Zealand rejser med et working holiday visum, så de kan arbejde undervejs, og på den måde være af sted i lang tid uden at have den helt store opsparing. Mathilde boede på hostels og spiste backpackermad (2-minute noodles og peanutbutter) men skydivede, jetboatede og tog på guidede gruppeture. Hun kunne have gjort det billigere, men med en opsparing hjemmefra kunne Mathilde udnytte alle de lokale tilbud. ”Man kan altid tjene flere penge”, siger Mathilde.

Er blevet mere udadvendt og har fået mod på studiet

Mathilde fortæller at hun er kommet ud af sin ”skoleboble”. Hun har fået verden ind under huden og fået mere rejselyst. Mathilde er sikker på, at hun vil på udveksling under sin uddannelse i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Hun er blevet meget klogere på sig selv, sine kompetencer og interesser, og er derved blevet sikker på studievalget. Ved at få studielivet på afstand er det gået op for Mathilde hvad hun vil beskæftige sig med. Derudover er engelskkundskaberne selvfølgelig blevet forbedret meget, og hun er blevet bedre til at møde nye mennesker. ”Hvor jeg før godt kunne være lidt genert, blev jeg på min rejse nødt til at bare kaste mig ud i nye bekendtskaber, og jeg endte med at få en masse nye venner” reflekterer Mathilde.

Under sit sabbatår i udlandet har Mathilde samlet energi, oplevelser og minder og har nu gå-på mod til at starte uddannelse, møde nye venner, flytte hjemmefra og derved blive ”rigtig” voksen.

Mathildes råd til dig der vil på sabbatår i udlandet

Se din rejse som en investering. En slags investering i dig selv, da du uden tvivl udvikler dig rigtig meget undervejs, lærer at stå på egne ben, og at bruge menneskene omkring dig.

Jeg har lært meget mere om verden, mennesker og kultur end i de sidste mange år jeg har boet i Danmark, fortæller Mathilde, og fortsætter: Man får virkelighedsgjort mange af de ting man lærer i gymnasiet. I naturgeografi lærte jeg om teorien bag klipper og sten – i Australien så jeg verdens største klippe Ayers Rock. I engelsk lærte jeg om the aboriginals og deres historie – i Australien oplevede jeg deres land, outbacken, og så hvordan de i dag lever i usle små huse og går fordrukne rundt i gaderne. I religion lærte jeg om Buddhisme og læste gamle munketekster – i Thailand besøgte jeg mange smukke farverige templer og så Buddhisme blive praktiseret af munke i orange klæder. Listen fortsætter, men min pointe er, at ikke alt kan læres i skolen. Du skal ikke kun lære om verden, du skal også mærke og opleve den. Både for at forstå den, men især også for at sætte pris på den og ikke tage alt for givet. 

Jeg vil på sabbatår i udlandet!
Kontakt rejsekonsulent
Relaterede indlæg
Kontakt