Panama

Mærk palmernes sus på en af de lækre strande i Panama
 

Rejser til Panama - et lille, overset paradis

Panama er en overset lille perle i Centralamerika. Her er både noget for strandelskere og den aktive rejsende: afsides paradis-øer, gode dykkersteder, vilde jungler og floder og ikke mindst en charmerende, afslappet livsstil. Køb din rejse til Panama hos KILROY.

Kom hurtigt videre:

Panama er det sydligst beliggende land i Centralamerika, og vel mest kendt for Panamakanalen, der adskiller nationen og hele Centralamerika med Colombia og Sydamerika. Landet er stadig - lidt overraskende - temmelig uberørt og langt fra en del af alle Latinamerika-rejsendes planer, så en rejse til Panama kan være din helt egen unikke oplevelse.

Panamakanalen

Panama -canal

Panamakanalen forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, og kanalen har en stor betydning for skibsfart, da den sænker rejsetiden markant ved, at skibene ikke behøver at sejle syd om Sydamerika for at komme rundt. Kanalen blev først påbegyndt helt tilbage i 1881 og stod færdig i 1914, men er blevet udvidet mange gange siden i takt med verdenshandelen og skibene er vokset. Kanalen har to løb, hvilket betyder, at der hele tiden er trafik i begge retninger med både store passager- og containerskibe. Dog er den ikke stor nok til at rumme de allerstørste af vores egne Mærsk-skibe.

USA er det land, der benytter sig mest af Panamakanalen. På nogle af vores rundrejser i Panama rejser du gennem eller forbi Panamakanalen, så du selv kan opleve dette imponerende menneskeskabte bygningsværk. 

Panamas to kyster

På en rejse til Panama kan man ret nemt opleve landets to vidt forskellige kyster og de stemninger, man finder her. På den ene side, mod øst, den tropiske Caribiske kyst ud til Det Caribiske Hav. Her finder man stillestående bugter og palmeklædte strande med krystalklart vand - især øhavet Las Perlas skal anbefales på det varmeste. Mod vest kan man opleve Stillehavskysten, der er mere åben og typisk mere blæsende med tilhørende større bølger og gode surfmuligheder. KILROY har spanskskoler i Panama, både ved havet og oppe i bjergene.

Panama City

Panamas hovedstad er et naturligt udgangspunkt for rejsen rundt i Panama, og byen er - overraskende for mange - både temmelig kosmopolitisk og fuld af hippe natklubber og gode spisesteder. Gå ikke glip af byens fremragende tapas.

rejse til panama city

Det er på gaden Calle Uruguay, man finder det meste action hvad fester og natteliv angår, men samtidig skal man heller ikke snyde sig selv for et besøg i byens historiske bydel, Casco Viejo, ved havnefronten. Og så kan man, ret forbløffende, blot 15 minutters gang fra centrum tage en vandretur gennem junglen i Parque Natural Metropolitano

Bocas del Toro

Øhavet Bocas del Toro er et af de mest turistede steder i Panama, beliggende tæt ved grænsen til Costa Rica. Dette smukke øhav består af seks frodige, grønne øer og den imponerende marinepark Parque Nacional Marino Isla Bastimentos. Selv om dette område er helt vidunderligt og turismen i mange år har været på fremmarch i nabolandene, er denne og resten af Panama stadig temmelig uberørt - her er heldigvis stadig ikke ret mange luksushoteller i højhusformat og alt hvad der ellers hører masseturismen til. Her på Bocas del Toro finder man derfor heldigvis masser af fred og ro og øer fyldt med vildtvoksende jungle og smukke, fredfyldte strande.

Den Caribiske Kyst: Kuna Yala

Rejser man til Panamas Caribiske Kyst, er det et must at besøge Centralamerikas mest selvstændige og uafhængige indfødte befolkningsgruppe, Kuna-folket, der lever i et uafhængigt territorium, et såkaldt comarca, kaldet Kuna Yala. Kuna Yala er en lang, tynd stribe af land lige ud til Den Caribiske Kyst, fyldt med den ene smukke palmestrand efter den anden. Kuna-folket har bevaret deres traditionelle livsstil, der er kendetegnet ved stor socialt sammenhold og bl.a. disse menneskers flotte håndværk, der er med til at gøre stedet ganske interessant at besøge. 

Også strandelskere har god grund til at glæde sig over dette sted, der nemlig byder på en række fantastiske strande, der mest af alt ligner noget fra postkortene.

Trekking, surfing, rafting og dykning i Panama

En rejse til Panama er ensbetydende med masser af muligheder for aktiviteter i den smukke natur. I nationalparken Volcán Barú ligger landets eneste vulkan, der sjovt nok bærer samme navn. Her kan man trekke hele vejen op til toppen i 3474 meters højde - og på en klar dag kan man heroppe fra se hele vejen til både Den Caribiske Kyst og Stillehavskysten. I nærheden er der gode campingmuligheder i Cerro Punta, Boquete og El Valle - husk det varme tøj, da nætterne heroppe i højderne bliver ret kolde.

Er man mere til lavlandet og frodige omgivelser - og det våde element - skal man finde sit adrenalin kick i provinsen Chiriqui, hvor man først og fremmest finder gode muligheder for rafting. Her er floderne lange og velegnede til white water rafting, og så gør det jo ikke noget, at man er omgivet af frodig regnskov og strømmende vandfald. Ja, Chiriqui er uden tvivl et ægte øko-turisme paradis.

Strand i Panama

Panama lader heller ikke noget tilbage at ønske, når det kommer til surfing og dykning. Hvad førstnævnte angår, er der først og fremmest føromtalte Bocas del Toro, mens også øko-paradiset Chiriqui har en fantastisk nationalpark (Parque Nacional Marino Golfo de Chiriqui), bestående af 25 øer og 19 koralrev, der byder på fantastiske muligheder for dykning og snorkling. Vi kan også anbefale øen Isla Boca Brava, hvor skildpadderne lægger æg på de smukke strande (og hvor aberne løber glade rundt på stierne!).

Transport i Panama

Som i det meste af Central- og Sydamerika er busser et uundværligt transportmiddel på disse kanter. Her er dog også tog, f.eks. det der afgår dagligt fra Panama City til Colón, en meget smuk tur. 

For at komme til Bocas del Toro kan man f.eks. tage en taxi fra Costa Ricas grænse, nærmere bestemt fra byen Quabito, til den panamanske by Changuinola. Changuinola er en støvet 'banan-by', der først og fremmest er opdyrkningssted for en masse Chiquita-bananer. Denne taxi-tur tager en halv time, og herefter kan man nemt tage en båd ud til Bocas del Toro. Det hele kostet tæt på ingenting, så efterlad dine bekymringer til andre ting.

Har du fået lyst til at opleve Panama?
Kontakt en rejsekonsulent

Kontakt