Iran

Vilde, rå og smukke bjergkæder - Iran
 

Rejser til Iran - en dejlig overraskelse

Iran overrasker. De fleste forbinder Iran med atomprogrammer og religiøs fanatisme. Men Irans historie er langt rigere, end hvad 25 års præstestyre byder på. Her er kulturelle perler, storslået natur og en imødekommende befolkning. Køb din rejse til Iran hos KILROY.

Kom hurtigt videre:

En rejse til Iran er en ægte oplevelse af de sjældne, som du fortæller om resten af dit liv. Iran gemmer enestående kulturelle skatte, som Persepolis og Esfahans moskeer, der tager pusten fra selv den mest garvede og oplevelsesmættede backpacker. Naturen veksler fra endeløs ørken til majestætiske vulkaner, fra dykning om sommeren til skisport om vinteren. Iranerne selv er hjerteligt imødekommende. Deres nysgerrige venlighed gør enhver rejse til Iran til en unik og uforglemmelig oplevelse, der vender op og ned på vestlige fordomme om livet i Mellemøsten.

Irans hovedstad: Teheran - amerikaniseret ungdom 'under cover'

De fleste guidebøger råder turister til at skynde sig ud af denne overbefolkede og forurenede storby. Det er en skam. For kradser man lidt i den tilsyneladende utiltalende facade, byder Teheran på smukke museer, orientalske basarer og tehuse, samt hyggelige aftener i byens mange parker, hvor teheranerne flittigt picnic'er året rundt. Efter få dage i Teheran kommer man længere ind under huden på de åbenlyse kontraster, der eksisterer mellem Irans religiøse tilhængere, og flertallet af unge, der dyrker amerikanske og vestlige forbilleder. 

Gå ikke glip af at opleve den gigantiske basar i Sydteheran tæt ved Imam Khomeini Square. Stærke mænd med ladvogne skubber hver dag enorme mængder af plasticdimser, tæpper, blonde-bh'er, tekstiler og alt for meget mere, ind og ud af basarens labyrintiske gader. Basaren er så ufatteligt stor og snørklet, at man opgiver at finde tilbage, hvor man kom fra. Det her er ingen turistbasar. 

I stærk kontrast til fattigdommen i Sydteheran ligger, tæt ved basaren, det skarpt bevogtede juvelmuseum, som udstiller Shahens perverst store ædelstensamling med en overflod af diamanter i store bunker og som ekstravagante udsmykninger.

Nordteheran

De fleste billige hoteller ligger i det stærkt trafikerede og stressende område omkring basaren og Imam Khomeini Square. Men et besøg i Teheran bliver mindre stressende, hvis du i stedet spenderer lidt ekstra på at bo godt i den nordlige del af byen. 

Det er også i Nordteheran, de hippe unge teheranere med stramme kjoler og smarte frisurer hænger ud i indkøbscentre fulde af vestligt tøj og caféer. Præstestyret lukker indimellem de mest populære caféer og restauranter ned, men de genåbner hurtigt i nye forklædninger på skiftende lokaliteter. Spørg dig frem for at blive up-to-date med, hvor i Teheran ungdommen hænger ud.

Irans ørkenby - Esfahan med fortryllende moskeer

Esfahan - moske i Iran

Emam square i ørkenbyen Esfahan fortryller alle, der sætter fod på denne 67000 m2 enorme plads. Det er de smukke lyseblåt ornamenterede kakler på moskeerne langs pladsen, der simpelthen gør enhver besøgende måbende målløs. Den største af moskeerne, Emam Mosque, troner over pladsen i 52 meters højde med en stor kuppel som kronen på værket. Det er en utroligt smuk oplevelse at besøge Emam Mosque ved middagstid, hvor kaklerne funkler i solen, og middagsbønnen lyder fra minareterne. 

Persien og Iran: Shiraz og Persepolis

Shiraz er hjertet af persisk kultur. Lidt udenfor byen troner kronen på den persiske storhedstid; Persepolis. Det er uden tvivl værd at rejse helt ud i Irans ørken og svede litervis af vand for at opleve dette imponerende bygningsværk.

Persepolis - rejse til iran

Persepolis blev opført i år 500 før Kristus af Darius den 1. Han sparede ikke på byggematerialer, og paladserne blev udført i sort marmor, der dengang var pudset skinnende blankt. Selv om kun ruinerne af Persepolis står tilbage, forestiller man sig let, hvordan fine persiske silketæpper lå bredt ud mellem de næsten 20 meter høje søljer.

Iranerne kender også Shiraz som byen, hvor den folkekære digter Hafez levede og døde i 1300-tallet. Alle iranerne holder af Hafez uanset alder, indkomst og religiøs overbevisning. Et besøg til Hafez' grav i Shiraz er nærmest som en pilgrimsrejse for iranerne, og rundt omkring graven læser folk digte op, mens de rører ved kisten. I Irans storbyer møder man ofte gadebørn, som, i stedet for at tigge, sælger farverige kuverter med spådomme skrevet af Hafez, der forudsiger fremtiden eller giver gode råd. 

Irans bjerge - skiture, frisk luft og svovlstinkende vulkaner

Hvis du pakker varmt tøj og evt. telt og soveposer med i bagagen og tager på vandreture i Irans bjerge, oplever du en fri og tolerant side af Iran, der er blottet for politik og religiøse regler. Her behøver kvinder ikke bære slør, og mænd og kvinder sover tæt i teltene for at holde varmen. 

Tochal

Tochal nord for Teheran sætter en naturlig stopper for millionbyens hastige vokseværk, og markerer at den gigantiske hovedstad trods alt ender et sted. Det er et populært udflugtssted for iranere, der trænger til frisk luft. Tochals store klippeblokke er perfekte til klatring, og på sommerens fridage indhyller koncentrerede klatrere klipperne i reb og cliffhanger-stiger. Tag klatreskoene med til Iran og join in, hvis det er noget for dig.

Damavand

Irans højeste bjerg (5678 m) er vulkanen Damavand, der ligger få timers kørsel fra Teheran. Damavand kan bestiges på to dage, men det kræver ordentligt udstyr, god kondition og en smule erfaring med bjergbestigning. Udfordringen ligger i at klare højden og svovlstanken, der siver ud fra vulkanens indre i omkring 5000 meters højde. Sommeren over er der altid mange iranere på bjerget, og stemningen er utroligt venlig. 

Dizin

Om vinteren falder den fineste puddersne i Irans bjerge. Så starter det populære skisportssted Dizin Skiresort skilifterne op, og velhavende iranere strømmer dertil fra Teheran. Stedet er ikke stort, men sneen er god, og vovehalse tager dertil for at køre off piste. Mange unge iranere hænger dog bare ud ved tehuset i bunden af pisten, hvor de flirter og udveksler telefonnumre.  

Har du spørgsmål om rejsen til Iran?
Kontakt en rejsekonsulent

Book din rejse til Iran

Find det perfekte hostel, den helt rigtige flyafgang og de mest spændende oplevelser her på siden.

Kontakt